Mikrokırık ve Mozaikoplasti Tedavisi

Mikrokırık ve Mozaikoplasti Nedir?

İnsanoğlu doğduğunda hiyalin kıkırdak denilen bir tür kıkırdak ile doğar. Kıkırdak hasarında bir noktaya kadar vücut bu hasarı onarmaya çalışır. Ama genellikle hiyalin kıkırdak hasara  uğradığında geri dönüşü yoktur. Özellikle spor yaralanmaları sonrası, ayak bileği talus kemiğinde veya diz eklemi femur kondilinde bölgesel kıkırdak hasarları olabiliyor. Bu hasarlı bölgenin büyüklüğüne göre özel aletler yardımı ile mikrokırık veya dizin yük taşımayan bir bölgesinden alınan kıkırdaklı kemik nakli olan mozaikoplasti ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyat genellikle artroskopi yardımlı olarak yarı açık şekilde uygulanmaktadır.

Mikrokırık Nedir Kimlere Uygulanır?

Mikrokırık diye adlandırılan ameliyat, genç hastada küçük bir alandaki (alan olarak 2cm2 den küçük) kıkırdak kayıp bölgesine özel aletler ile küçük küçük kontrollü kırık yapmaktır. Tedavinin mantığı, kemik iliğindeki kök hücrelerin çıkarak hasarlı bölgede daha az güçlü olan fibro-kıkırdak oluşumunu sağlamaktır. Bu sayede hasarlı bölge kıkırdak doku ile yeniden kaplanmış ve hastanın ağrı duyması engellenmiş olur. Bu işlem sonrası hastanın ayağının üstüne basmasına müsaade edilmez. Çünkü kırık bölgesinden çıkan kök hücreden zengin pıhtının bölgeye yapışması ve sonrasında fibro-kıkırdağa dönüşmesi beklenilir. Bu dönemde hastanın diz veya ayak bileğini hareket ettirmesi elzemdir. Çünkü hareket kıkırdağı besleyen ve uyaran bir egzersizdir. Bu tür ameliyatlar genellikle kurtarıcı olarak adlandırdığımız, hastaya protez cerrahisi gibi büyük prosedürleri uygulamak istemediğinizde özellikle genç hastalara yapılan bir ameliyat tekniğidir. Genellikle artroskopik olarak yani kapalı uygulanan bir prosedürdür.

Mozaikoplasti Nedir ve Kimlere Uygulanır?

Mozaikoplasti, hastanın diz ekleminde yük taşımayan bölgesinden veya kadavradan alınan üstünde kıkırdak şapkası olan kemik greftinin yine hasarlı olan kıkırdak bölgesine naklidir. Bu prosedür diz ve ayak bileği talus kıkırdak hasarları büyük ise (alan olarak 2cm2 den büyük) uygulanır. Bu ameliyat, lezyonun yerine göre kaplı veya açık olarak uygulanabilir. Bu ameliyat sonrası 1 ay yük vermek yasaklanır. Hasarlı bölgeye taşınan kıkırdaklı kemik greftinin taşındığı sahaya kaynaması beklenir. Hastanın aklına gelen sorulardan biri de, greftin alındığı bölgede bir sorun olacak mı? Greftin alındığı bölgede fonksiyonel olarak bir sıkıntı yaşamayacaksınız, ama doğal olarak bir süre ağrınız olacaktır.